popis

Minicheesecaky s čajem Earl Grey a borůvkami

počet porcí: 8
čas přípravy: 30 min.
čas chlazení: 3 hod.

Přísady

Postup přípravy

  1. Na přípravu spodních částí: Rozložte na plech 8 kulatých kovových formiček o průměru asi 6–7 cm. Smíchejte drcené sušenky, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Rozdělte směs do formiček a pevně ji upěchujte na dno. Dejte je pořádně vychladit, než připravíte náplň.
  2. Na přípravu náplně: Namočte želatinu do mísy studené vody, dokud nezměkne, pak ji nechejte dobře okapat. Mezitím v malém rendlíku ohřejte 75 ml smetany ke šlehání, až bude horká. Přiveďte ji téměř k varu a dejte do ní sáček s čajem. Nechejte asi 10 minut louhovat, poté sáček vyhoďte. Přidejte namočenou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. (Možná bude potřeba smetanu trochu přihřát.) Ušlehejte zbylou smetanu dotuha. Smíchejte dohromady sýr Philadelphia a cukr do hladké směsi. Postupně do sýrové směsi zašlehejte čajovou směs želatiny se smetanou a nakonec opatrně vmíchejte šlehačku. Jemně do směsi vmíchejte asi tři čtvrtiny borůvek. Nechejte směs lehce zhoustnout, aby se v ní borůvky udržely, a poté ji rozdělte do kulatých formiček. Dejte na 3 hodiny vychladit.
  3. Na ozdobu: těsně před podáváním vyjměte cheesecaky z formiček tak, že teplým mokrým hadříkem formičky lehce zahřejete a pak dortíky vytlačíte zdola nahoru. Ozdobte každý cheesecake zbývajícími borůvkami a lehce ho poprašte moučkovým cukrem.

Náš tip

Porce tohoto dezertu by měla být vnímána jako speciální pohoštění, které je nejlepší ochutnat příležitostně v rámci vyváženého jídelníčku.

Nepřehlédněte