popis

Svěží minicheesecaky s grapefruitem

počet porcí: 6
čas přípravy: 45 min.
čas chlazení: 2 hod.

Přísady

Postup přípravy

  1. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem 6 malých kulatých formiček o průměru 7 cm. Vyložte formičky dortovou fólií nebo kuchyňskou fólií, aby se vám cheesecake nepřichytil ke stěnám formy.
  2. Základna: Dejte sušenky do kuchyňského robotu a nasekejte je na drobné kousky, případně je dejte do igelitového sáčku a rozdrťte je válečkem či rukou. Rozdrcené sušenky dejte do misky, přidejte rozpuštěné máslo a mák. Vypracujte jednolitou hmotu. Na dno každé formičky upěchujte 25 g sušenkovo-máslové směsi. Dejte formičky asi na 30 minut chladit do chladničky.
  3. Směs: Namočte plátky želatiny asi na 5 minut do misky se studenou vodou, potom vodu slijte. Odeberte z 220 ml smetany 5 polévkových lžic. Zahřívejte je v misce po dobu asi 10 až 15 sekund v mikrovlnné troubě, vmíchejte do teplé smetany 2 dobře okapané plátky želatiny a míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Oloupejte grapefruit a vyjměte dužinu ze slupek. Použijte asi 5 dílků a každý rozdělte na několik malých, ale silných pramenů a dejte je osušit na papírovou utěrku. Odložte si stranou 5 polévkových lžic šťávy. V míse smíchejte sýr Philadephia s cukrem a vymíchejte do hladka (asi 3 minuty). Přidejte grapefruitovou šťávu, případně tresť. Ušlehejte elektrickým mixérem šlehačku a postupně do ní zašlehejte 3 lžíce cukru. Šlehejte, dokud nebude tvořit špičky. Odložte ji do chladu. Vmíchejte vychlazenou směs smetany a želatiny do směsi sýra Philadelphia a cukru. Směs se bude zpočátku oddělovat – použijte metličku a spojte vše dohromady. V jiné míse ušlehejte bílky, až se budou tvořit pevné špičky. Do smetanové směsi sýra a želatiny vmíchejte připravenou šlehačku. Míchejte jemně. Následně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
  4. Přendejte asi jednu třetinu směsi do formiček obsahujících sušenkovou vrstvu. Posypejte směs několika prameny grapefruitu a přidejte další vrstvu směsi. Opět směs posypejte grapefruitem a na závěr do formiček přidejte poslední vrstvu směsi na cheesecake. Uhlaďte povrch.
  5. Přikryjte formičky volně plastovou fólií a dejte na 2 až 3 hodiny chladit do ledničky. Před podáváním vyjměte jednotlivé cheesecaky z formiček tak, že je vytlačíte zdola nahoru.
  6. Ozdobte grapefruitovou dužinou a mátovými lístky.
Nepřehlédněte